Google a anunțat lansarea unei „indexări separate” pentru smartphone în luna Noiembrie 2016. Indexarea separată pentru smartphone în motorul de căutare este încă la faza de experiment, iar cel mai probabil lansarea lui completă nu se va realiza anul acesta. Idea de bază este simplă. În anul 2016, cele mai multe căutări în motorul de căutare Google au fost realizate prin intermediul telefoanelor mobile / smartphone și tablete. Algoritmul a suferit modificări în acest sens. Există deja un instrument lansat de Google (mobile-friendly) care analizează site-ul dumneavoastră și versiunea sa pe mobil. Poți afla în mai puțin de 1 minut dacă site-ul dumneavoastră este optimizat pentru smartphone sau tablete.
Site-ul nu este optimizat pentru mobil. Ce trebuie să știu?
Ceea ce trebui să reținem este faptul că rezultatele de pe desktop vor fi diferite față de cele de pe mobil. De asemenea, trebuie să avem sincronizat conținutul de pe mobil cu cel de pe desktop. În cazul în care pagina A este indexată pentru desktop, însă nu este pentru mobil, cel mai probabil Google va sesiza faptul că avem mai puțin conținut dedicat platformelor mobile. De aceea, este foarte important ca versiune să fie sincronizate. Cei drept, problema aceasta este întâlnită în cazul site-urilor realizate manual, cele realizate prin CMS sau printr-o platformă, cum ar fi WordPress, șansele sunt foarte mici sau se poate întâmpla din cauza unei programări greșit realizate.
Voi pierde rank în Google pe desktop dacă nu am site-ul optimizat pe mobil?
Nu. Deși la început totul pornea în acest sens. Experții Google în acest sens, atât Gary Illyes, cât și Paul Haahr, au confirmat acest lucru. Evident, este mult prea devreme pentru a oferi un răspuns complet, deoarece algoritmul este în faza de experiment, deci pe viitor s-ar putea ca optimizarea site-ului pentru smartphone să conteze, însă momentan nu. Poți oricând să indexezi manual site-ul pentru versiunea de smartphone prin webmaster tools.
De fapt, optimizarea site-ului pentru mobil, în momentul de față, nu influențează deloc rank-ul site-ului dumneavoastră, însă este necesară pentru a realiza conversii. De unde tragem următoarea concluzie. Poate momentan, optimizarea site-ului pentru mobil nu contează, dar pe viitor, cu siguranță va influența și rank-ul. Categoric este benefic faptul că ne preocupă acest lucru încă de acum, iar multe site-uri deja s-au aliniat în ceea ce privește optimizarea pentru mobil.
Viteza de încărcare va influența rezultatele în Google?
Momentan este doar un factor SEO, pe viitor cu siguranță totul se va schimba. Există un instrument și în acest sens, dezvoltat tot de Google și se numește PageSpeed Insights. Simplul fapt că totul se rezumă la experiența utilizatorilor pe mobil, viteza de încărcare va deveni un factor foarte important în rezultatele Google. Noi am menționat public de foarte multe ori faptul că algoritmul Google este instabil momentan. Se fac foarte multe experimente, iar pe viitor ar trebui să reținem un singur lucru. Totul se rezumă la experiența utilzatorilor pe mobil. Asta nu înseamnă că Google va opta pentru o dublă indexare (mobil și desktop), deși așa pare.
Optimizare SEO si indexarea pe mobil
Google a menționat faptul că în final indexarea se va axa doar pentru mobil, iar rezultatele vor fi influențate strict de experiența utilizatorilor pe mobil, chiar dacă se va căuta și prin desktop. Într-un articol realizat de Google pe blogul Webmaster Tools, s-a confirmat acest lucru:
„…our search index will continue to be a single index of websites and apps, our algorithms will eventually primarily use the mobile version of a site’s content to rank pages from that site, to understand structured data, and to show snippets from those pages in our results.”
Sursa: Google Wemaster Tools „Mobile-first indexing„
Companiile de marketing și SEO profită de această instabilitate a celor de la Google, oferind strategii, optimizări separate și consultanță în SEO pe mobil, însă în acest moment ele nu influențează căutările în Google.
Optimizare SEO
O optimizare SEO completă a site-ului, alături de o strategie bine realizată încă de la început, va oferi rezultate foarte bune, chiar și pe termen scurt. Important este să colaborați cu experți în acest sens și să rețineți faptul că o optimizare SEO nu durează 1 zi sau 7 zile, ci o lună pentru un proiect început de la 0 și chiar 5 luni pentru un proiect deja pornit, cu activitate, însă fără optimizare.