Orice companie sau afacere ar trebui să aibă un site de prezentare sau după caz, un magazin online. Având un site de prezentare atractiv vei reuși să realizezi mai multe conversii, poți interacționa cu potențialii clienți mult mai ușor și desigur, poți implementa elemente de marketing eficiente. Însă cum ar trebui să fie sau să arate un site web?
Structura unui site web
Design ⤵
Template
Identitate
Structură
Funcționalități
Marketing ⤵
Social Media
SEO
Cum ar trebui sa fie?
Vorbind din punct de vedere al unei afaceri, un site de prezentare trebuie să atragă vizitatorii, oferind o atenție specială pe anumite secțiuni, însă înainte de toate trebuie să aibă acel je ne se qua, iar aici ne referim la design.
Fie că alegi un design custom, fie că alegi un template, important este să fie plăcut ochiului, textul să aibă mărimea și fontul ideal, atât pe desktop, cât și pe mobil, iar culorile să fie combinate într-un mod cât mai eficient. Psihologia culorilor este destul de interesantă și merită pusă în aplicare. Spre exemplu, identitatea noastră este conturată de un albastru (Cyan) care semnifică calmitate, comunicare eficientă, încredere și control.
Psihologia culorilor în Web Design
Culoare | Semnificație |
albastru | calmitate, comunicare eficientă, încredere, control, inteligență |
roșu | impresie spontană, atracție, curaj, putere, impact visual |
verde | armonie, echilibru, împrospătare, pace, stagnare |
galben | optimism, încrezător, putere, creativitate, prietenie |
gri | coloare neutră din punct de vedere psihologic |
negru | securitate, eficiență, modern, seriozitate, obscur |
alb | puritate, simplist, eficient, antipatic |
maro | neutralitate, natură, seriozitate, sobru |
Structura unui site de prezentare
Ideal ar fi ca structura site-ului să aibă culori relativ diferite, însă care se pot combina și care plac ochiului. Impactul vizual este foarte important, fiind un factor UX (User Experience) și UI (User Interface). Din punct de vedere al identității, logo-ul trebuie să fie unul distinct, ușor de identificat și de memorat, care să îți reprezinte firma, produsele sau serviciile și să ofere acel sentiment de seriozitate și profesionalism. Pratic, trebuie creat un brand.
Structura unui site web trebuie stabilită încă de la bun început. Structura trebuie să fie optimizată, să ușureze interacțiunea dintre utilizator și site, să fie ajustabilă pentru orice dispozitiv și trebuie să influențeze conversiile în sens pozitiv. Structura unui site web pentru o companie este relativ simplă.
Identitate → Introducere → Servicii/Produse → Portofoliu → Biografie → Testimoniale → Alte informații
În cazul unui site custom structura poate să sufere modificări, însă în nucleu, ea este generală.
Index → Secțiunile principale → Submeniuri → Conținut
Un site web trebuie să fie ușor de folosit, iar structura trebuie atent analizată și de ce nu, poți oferi o variantă beta și să pui în balanță părerile vizitatorilor sau al clienților.
Funcționalitățile unui site de prezentare
Greșeala cea mai mare pe care o fac dezvoltatorii WEB sau antreprenorii este că doresc foarte multe funcționalități, de multe ori complexe sau inutile. Este important ca funcționalitatea principală să fie pusă în evidență și să observăm rata de conversie. În general, totul trebuie simplificat, funcționalitatea să fie ușor de folosit, fără prea mulți pași pentru finalizare și fără prea multe date personale.
Personal, am ales funcționalități simple, de impact, care pot fi folosite de către oricine, nu necesită cunoștințe mai avansate în utilizarea calculatorului și desigur, nu necesită multe date persoanale. Am dezvoltat un magazin online pentru o companie specializată în vânzarea de produse anticelulitice, iar un simplu câmp de completat a scăzut vânzarea cu 15%. Un cumpărător dorește să intre pe site, să caute produsul sau serviciile, să afle totul despre ele, să afle cu cine am lucrat și desigur, procesul de achiziție să dureze puțin și să nu necesite multe date personale.
Marketing
Avem nevoie de instrumente de marketing digital și social media. Pe lângă faptul că avem nevoie de o optimizare SEO completă, avem nevoie și de instrumente de monitorizare trafic, rata de conversii, ș.a.m.d. Folosirea platformelor social media ne poate aduce beneficii pe termen lung și scurt. Putem promova servicii, brandul și desigur, putem dezvolta o bază de date cu potențiali clienți.
An de an tendințele SEO par să se schimbe, dar factorii de bază rămân la fel. Strategia trebuie pusă la punct de la bun început, iar aici intervin analizele de marketing. Fie că o să colaborați cu noi în tot acest proces, fie că alegeți o altă companie, ideal ar fi să țineți cont de câteva aspecte. Un site nu se finalizează în 1-7 zile, o optimizare SEO completă, nu durează 1-7 zile, iar rezultatele nu se văd în 1-30 zile. Rezultatele se observă în primele luni de activitate și recomandat ar fi ca mentenanța și suportul să fie gratuite sau să fie stabilite la un preț corect. Este foarte important ca serviciile să fie valabile pe termen lung, iar alegerea companiei este din nou un moment subiectiv.